ForsideSøskende fortællerForældre fortællerErfaringer fra fagfolkHjælp og støtte

At føle sig anderledes og alene

Mange søskende til børn med handicap eller sygdom føler sig anderledes og alene. Forældre og kammerater har svært ved at forstå hvordan de har det.

I klippet fra filmen “Så himmelsk anderledes” foreslår Rebeckas mor at de inviterer Rebeckas klasse til fest. Rebecka synes det er en rigtig dårlig idé.

Hvad siger andre børn, som har søskende med handicap eller sygdom, om at føle sig anderledes og alene?

Hampus 10 år, bror til Oskar 12 år med Tourettes syndrom og ADHD:

Jeg synes, han er ret sur, når han kommer hjem fra skolen. Han plejer at sige: ”dumme idiot og skrid”, når han ser mig. Så bliver jeg sur, men nogle gange skider jeg på det og går ind på mit værelse. Det er svært, synes jeg.  Mor og far forstår ikke, hvor hårdt det er. Jeg synes, de forsvarer Oscar for meget. Det er uretfærdigt. Jeg føler mig ensom.

Anna 17 år, søster til Johan 21 år med ADD:

I folkeskolen følte jeg mig meget anderledes. Helt udenfor, unormal og mærkelig. Jeg opførte mig måske også lidt sådan. Følte, at jeg ville have mere opmærksomhed. Jeg følte mig ensom. Meget ensom. Helt frakoblet fra verden! Jeg følte virkelig, at jeg var den eneste, som var mærkelig.

Eleonora 19 år, søster til Anders 16 år og David 22 år med Autisme:

En nat fik jeg ikke noget af det, jeg sad og studerede, ind i hovedet. Da troede jeg, at jeg også var ”sådan”, men at jeg bare ikke kunne mærke det. Jeg har tænkt meget over, at mine brødre er handicappede, men at jeg ikke er det. I Gymnasiet havde jeg kammerater, som havde svært ved andre ting. Nogle havde ingen far. En pige havde en psykisk syg mor og vi forstod hinanden på en eller anden måde. Uden at tale om det. De var også ensomme, bare på en anden måde. Jeg har altid haft kammerater, så jeg er ikke ensom på den måde. Ensomheden sidder indeni.